European Beer Festival 2008 – øllet

 

De Danske Ølentusiaster har afholdt Ølfestivaler siden 2001. Festivalen i år markerer 10-års jubilæet for foreningen og det har skulle fejres med maner, hvorfor denne festival er den største indtil videre. Festivalen slog sig ud på Carlsberg-området i Valby, hvor øllet blev serveret i en kæmpe tapperihal og det meste af  maden i et telt udenfor. Fredag tidlig eftermiddag stillede jeg mig forventningsfuld i internationalt sammensat kø,  der strækkede sig et par hundrede meter. Ventetiden blev akkompagnieret af Humlens Venner Øl-orkester, der bidrog til den gode ølstemming. Indgangen var hundrede kroner, og for det fik man også 2 smagsprøvepoletter, et officielt Danske Ølentusiaster smageglas og en bog tilsvarende De Gule Sider bestående af oplysninger om standene og øltitler. Meget fint! 

 

Mine kammerater og jeg købte ekstre 11 poletter og så gik smagnigen eller igang. Det var en stor opgave at udvælge 13 ud af 2000 forskellige øl, men vi gik efter hvad der lige umiddelbart skilte sig ud. 

 

 

Brygmester Jacob fra det nordsjællandske Kølster Bryggeri, bryggede en ypperlig ale. Så vidt han vidste var Kølster det eneste bryggeri i Danmark, der selv dyrkede deres egen humle. Sorten de anvendt var ikke navngivet, men blev genfundet af en mand i 1920'erne, der

Brygmester Jacob fra det nordsjællandske Kølster Bryggeri, bryggede en ypperlig ale(GyldenWinge). Så vidt han vidste var Kølster det eneste bryggeri i Danmark, der selv dyrkede deres egen humle. Sorten de anvendt var ikke navngivet, men blev genopdaget i 1920'erne i Carlsbergs egen humlehave. Desuden var øllet økologisk og upastauriseret, mums.

 

Det er ret så paradoksalt, at en så øldrikkende nation som vor egen køber deres humle i Tyskland og Østeuropa, især når Danmark har nogle af de bedste klimabetingelser for at dyrke humle. Det synes Københavns Universitet og Fødevareministeriet bl.a. også, og er derfor gået sammen om at genetablere kendskabet til de vildtvokendse humlesorter i Danmark. Målet er at finde de sorter, der egner sig bedst til at dyrke med og brygge på.   med

Det er ret så paradoksalt, at en så øldrikkende nation som vor egen køber deres humle i Tyskland og Østeuropa, især når Danmark har nogle af de bedste klimabetingelser for at dyrke humle. Det synes Københavns Universitets Biovidenskabelige Fakultet og Århus Univernitets Jordbrugsvidenskabelige Fakultet bl.a. også, og er derfor gået sammen om at genetablere kendskabet til de vildtvokendse humlesorter i Danmark. Målet er at finde de sorter, der egner sig bedst til at dyrke med og brygge på.

 

Riit-pigen åbnede festivalen med en noget øl-forladt tale

Riit-pigen åbnede festivalen med en noget øl-forladt tale

 

Festivalen måske skøreste påfund - en kokosøl. Som øl var den en blandet fornøjelse, men som indslag i en Tiki-drink tror jeg den ville have været for nice

Festivalen måske skøreste påfund - en kokosøl. Som øl var den en blandet fornøjelse, men som indslag i en Tiki-drink tror jeg den ville have været for nice

 

Din typiske Entusiast. Kunne nemt spottes ved at se om personen havde en halskæde med plads til sit smageglas. Denne monsieur hed Tonny

Din typiske Entusiast. Kunne nemt spottes ved at se om personen havde en halskæde med plads til sit smageglas. Denne monsieur hed Tonny

For en polet (ca. 10 kr.) kunne man få det store britiske ostebord.

 

 

 

 

 

1 polet (ca. 10 kr.) kunne indløses til en platte med engelske oste: Beer cheese, Stilton, Double Cloucester, Mature Scottich Cheddar og mange flere. Desværre var briterne løbet for for ‘biscuits’ så selvom osten var fremragende måtte jeg levne.

Her er ellers hvad jeg drak:

Kølstør Bryg no. 68, GyldenWinge:  ‘Ale brygget på lysmalt, en müncenertype og en letristet karamelbygmalt, urten er kogt med humle af engelsk tilsnit’ kan man læse sig til og hold kæft den var god. Kølster Bryg lejer sig ind hos Fuglebjerregaard Bryggeri i Helsinge. 

Ølfabrikken: Cream Ale (cremet, mild ale)

Westons Premium Cider: virkelig god halvtør økologisk æblecider, lagret på egetræsfade. Fuck Summersby og alle de andre sodavand.

Mikkeler Black: En krastbørstig satan på 17.5 % vol. Svulstig, mættende og let brændt. Havde en dejlig smag, men ville nok ikke kunne drikke mere end de 10 cl. jeg fik skænket. Dels pga. den høje % vol., men også pga. den intense smag. Mikkeler er internationalt hæderkronet enmandsbryggeri fra Vesterbro. 

Framboos Lambic fra Mikkeler: Spontangæret hindbærøl. Der var kun 25 liter på fad og det var en interessant oplevelse. Jeg havde aldrig smagt lambic før, og det var ikke lige mig. Kunne godt lide den tørre hindbærfornemmelse, men syntes den var underligt sur i det. Det er nok bare mig, der ikke har forstand, fordi øllet blev revet væk.

Champagnebryg fra Holmegaard: Intetsigende boblevand

APA(American Brown Ale fra Håndbryggerne: Håndbryggerne er amatørbryggere, men denne her APA var ganske dejlig.

En pirat diskuterede øl med en håndbrygger

En pirat diskuterede øl med en håndbrygger

 

 

Den Gyldne Hest, Ale No. 100: En god brown ale.

 

Vi skåler i ølsnaps fra ...? Vil heller ikke købe det igen

Vi skåler i ølsnaps fra ...? Vil heller ikke købe det igen

Alt i alt var det et velsammensat arrangement som jeg håber kommer igen til næste år. På gensyn

One response to “European Beer Festival 2008 – øllet

  1. Pingback: Humulus lupulus « lost in gastronomy

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s